Het relativeren van een handelsoorlog

Het belangrijkste nieuws op de financiële markten is nog de steeds de handelsoorlog en het optreden van president Trump. Nog steeds weet deze met onverwachte uitspraken vriend en vijand op de kast te jagen. Maar niet iedereen is echt onder de indruk van de huidige situatie en dat geldt zeker voor Byron Wien. Na een carrière van 21 jaar bij een grote Amerikaanse handelsbank waarin hij ook regelmatig de beleggingswereld verraste met zijn lijstje van ’10 verrassende voorspellingen’ is Wien nu vicevoorzitter van een dochter van de Blackstone Group. Deze investeringsmaatschappij heeft bijna $ 500 miljard aan beleggingen onder haar beheer. Wien relativeert de handelsoorlog en de schuldenpositie van de VS.

Handelsheffingen hebben nauwelijks invloed op de economie

Volgens Wien is de drukte die wordt gemaakt over de heffingen die Trump lijkt te willen opleggen aan Europese en Aziatische landen eigenlijk onnodig. Als de bedragen bij elkaar opgeteld worden, gaat het in totaal om maximaal een bedrag van $ 400 miljard. Dat lijkt wel erg veel, maar is, afgezet tegen de waarde van de totale Amerikaanse economie, minder dan 2%. In de jaren dertig van de vorige eeuw was de situatie duidelijk anders. In die tijd vormden de heffingen maar liefst 8% van de het totaal. Bovendien was Amerika toen veel afhankelijker van productie en landbouw. Vandaag de dag vormt dienstverlening de hoofdmoot van de economie.

De staatsschuld hoeft immers niet terugbetaald te worden!

En vergelijkbare redenatie heeft Wien voor de Amerikaanse staatsschuld waar vele economen zich zorgen om maken. De VS heeft een staatsschuld van $ 21 biljoen en niemand weet hoe dat eigenlijk ooit terugbetaald kan worden. Wien merkt op dat de schuld sinds 2000 is verdrievoudigd, maar dat de rentelasten slechts met 25% zijn gestegen sinds die tijd. De totale rentelast op de staatsschuld is met $ 450 miljard een bedrag dat het land moeiteloos kan opbrengen. En waarom zou iemand hoeven nadenken over het terugbetalen van deze schuld? Tot op heden heeft de VS nog nooit schuld terugbetaald en dat zal ook wel zo blijven, omdat het land altijd netjes de rente betaalt over de schuld. Op die manier hoeft niemand zich zorgen te maken. Wien wijst er ook op dat men inmiddels gewend is geraakt aan een lage rente en de hele wereld is overstroomd met liquiditeiten. Er is dus geen reden om te verwachten dat de situatie op korte termijn zal wijzigen. Beleggen is in zijn optiek dan ook de meest logische keuze op dit moment.

Bent u het eens met Wien en denkt u dat beleggen de meeste kans oplevert op en goed rendement? Kies dan voor een goede en betrouwbare online broker op deze site om dat te realiseren.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie