Beleggen in opties


Online beleggen in opties

Beleggen in opties heeft de laatste jaren een behoorlijke vlucht genomen. Het beleggingsproduct is vooral populair onder particulieren. Dit komt voornamelijk door de lage financiële instapdrempel én het feit dat er maar weinig kennis van de beleggingsmarkt nodig is. Wellicht is online beleggen in opties ook wel wat voor u.

Wat zijn opties precies?

Bij opties investeert u niet zozeer in het goud, de olie of de valuta zelf. Opties zijn namelijk afgeleide producten. Dat betekent dat u zich bezighoudt met de waardestijging of -daling van de onderliggende waarde. Opties worden altijd in één adem genoemd met de looptijd. Aan het begin van deze looptijd wordt de prijs bepaald. Na afloop van deze periode gaat u pas echt over op de koop of verkoop van de opties. Tegen de afgesproken prijs natuurlijk. Om opties te kunnen kopen, betaalt u standaard een optiepremie. Wilt u verkopen dan ontvangt u een optiepremie.

De waarde van de opties

Hoeveel een optie op het moment van koop/verkoop waard is, hangt af van een drietal factoren. De eerste (en meest bepalende) factor is de prijs van de onderliggende waarde. Als deze hoger ligt dan de afgesproken optieprijs dan vertegenwoordigt de optie automatisch een hoge waarde. Een ander belangrijk element is de looptijd. Want hoe langer de looptijd van de opties, hoe groter het risico. Dit risico wordt gecompenseerd door de hogere waarde van de opties. De derde belangrijke factor is de volatiliteit van de opties. De volatiliteit is de mate van beweeglijkheid van de opties. Wanneer het verschil tussen de hoogste en de laagste koers groot is, is er sprake van een hoge volatiliteit. Bij een klein verschil spreekt men van een lage volatiliteit. Producten met een beweeglijke koers lopen een groter risico. De waarde van de opties zal hierdoor stijgen.

Call-opties en put-opties

Er bestaan in feite twee soorten opties:

  • Call-opties: dit geeft u het recht om na de afgesproken periode opties te kopen
  • Put-opties: na de afgesproken periode kunt u opties gaan verkopen

Put-opties brengen het meeste risico met zich mee. Dat komt omdat er voor beide soorten opties andere voorwaarden gelden. Als verkopende partij bent u namelijk verplicht om de optie te leveren als de koper er om vraagt. Tenminste, als de afgesproken looptijd verlopen is. De koper heeft daarentegen de vrijheid om de opties wel of niet te kopen. Zoals gezegd, is er bij opties altijd sprake van een vooraf afgesproken prijs. Blijkt het product na de looptijd minder waard te zijn dan dit bedrag dan zal de koop niet doorgaan. De optiepremie moet dan nog wel betaald worden.

Binaire of digitale opties

Beleggers kunnen handelen in gewone of binaire opties (ook wel digitale opties genoemd). Zo op het eerste gezicht hebben beide varianten veel met elkaar gemeen. Maar als u zich beter inleest, merkt u al snel dat de handel in binaire opties een stuk eenvoudiger is. U heeft geen speciale kennis nodig om te kunnen beleggen in binaire opties. Daarbij geldt er voor opties een lage financiële instapdrempel. Niet vreemd dus dat veel mensen voor deze vorm van beleggen kiezen.

Binaire opties staan in de beleggingswereld bekend als ‘alles of niks opties’. Er zijn namelijk maar twee uitkomsten mogelijk. Bij winst ontvangt u een vast percentage en als de koers onder het instappunt ligt, bent u de volledige inleg kwijt. De kunst is om correct te voorspellen of de uiteindelijke prijs hoger of lager gaat zijn dan de beginkoers. Voor veel mensen is dit een gok. Binaire opties worden hierdoor gezien als een relatief risicovol beleggingsproduct. Het is dus zaak om verstandig met uw geld om te gaan zodat u het risico zoveel mogelijk inperkt.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.