Is er een nieuwe dotcom-bubbel ontstaan?

De Nasdaq 100 met de belangrijkste technologiefondsen in de Verenigde Staten breekt record na record. Dat is best verwonderlijk, omdat na het barsten van de dotcom-bubbel in 2000 weinigen het voor mogelijk hadden gehouden dat zoiets zou kunnen gebeuren. Maar Amazon heeft de grens van $ 1.000 doorbroken en nieuwkomers als Snapchat kunnen succesvol worden geïntroduceerd. Toch is het opmerkelijk dat juist Snapchat ook een van de meest populaire aandelen is onder short-sellers. Broeit er iets bij de technologieaandelen?

De FANG als basis

Het succes van de Nasdaq is ook het succes van de grote fondsen die onder de naam FANG bekend zijn geworden : Facebook, Amazon, Netflix en Google. Veel beleggers zijn ervan overtuigd dat deze fondsen de toekomst zijn op vrijwel ieder gebied van de economie en dat deze geen concurrentie zullen of kunnen dulden. Maar misschien vormt dit ook wel een probleem, omdat deze bedrijven zich geen fouten meer kunnen permitteren en moeten blijven presteren om de koerswinstverhouding waar te maken. Amazon is hierbij het beste voorbeeld, omdat er met een verhouding van boven de 100 een enorme druk ligt op de toekomst, en ieder te starten project bij deze internetreus extreem succesvol moet zijn om de aandeelhouders tevreden te houden. Het is dus al de vraag of er een nieuwe technologiebubbel is ontstaan waarbij de FANG-aandelen de spil vormen. Pessimisten verwachten een herhaling van de dotcom-bubbel in 2000, zodra de eerste twijfelaars vertrekken en er een verkoopgolf zou kunnen ontstaan. Maar zijn er ook duidelijke signalen dat er een bubbel op het punt staat om te barsten?

Short gaan in technologie?

Het verleden heeft ook geleerd dat short gaan in deze sector erg gevaarlijk kan zijn. Bij veel introducties (denk aan Facebook) waren de sceptici ervan overtuigd dat het nieuwe bedrijf eigenlijk alleen maar lucht verkocht en de koers kort na beursintroductie zou instorten. De beleggers die op basis hiervan kozen voor short gaan, kwamen van een koude kermis thuis. Ook op dit moment staan de opties van de technologiefonds en de Nasdaq als totaal niet erg hoog. De 6-maandsvolatiliteit staat bijvoorbeeld nog steeds erg laag als dat wordt vergeleken met de 10-jaarshistorie. De markt lijkt dus nog geen crash te verwachten. Dat betekent natuurlijk ook dat u nu nog relatief lage prijzen betaalt voor een short op de Nasdaq. Kies in ieder geval altijd voor een betrouwbare online broker.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie